Posts By
Perspectivity.org
Webdesign HTML / CSS (custom Wordpress theme) | graphic design: Hans van der Woerd
Perspectivity.org
Basilicum pesto
* 50 gram pijnboompitten
* 2 teentjes knoflook
* 50 gram basilicumblaadjes
* 50 gram verbrokkelde parmezaanse kaas
* 1 deciliter olijfolie
* zout
* peper
Bereidingswijze voor Basilicum pesto met pijnboompitjes
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en laat ze afkoelen. Snijd de knoflook grof. Voeg de basilicumblaadjes, gewassen en drooggedept, de pijnboompitten en de kaas toe. Pureer dit fijn in een keukenmachine. Schenk in een dun straaltje de olie toe. Pureer het geheel tot een gladde pasta. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Doe de pesto over in een goed sluitend bakje of potje, in de koelkast zéker twee weken houdbaar.
Thaise kip met citroengras
Ingrediënten voor ongeveer 4 personen
350 gr kipfilet, in stukjes
2 eetlepels limoensap
2 eetlepels vissaus
1-2 theelepels vers gemalen gedroogde rode chilipeper
1 eetlepel dun gesneden verse Thaise rode peper
1 theelepel suiker
1 theelepel geraspte limoenschil (goed wassen als hij niet biologisch is)
1 eetlepel gehakte sjalotjes / bosui
1 eetlepel dun gesneden knoflook
2 eetlepels vers citroengras in dunne schijfjes
2 eetlepel gehakte ui
1 eetlepel lente uitjes dun gesneden
Bereiding
Mix de limoensap en de vissaus met elkaar.
Leg daarin een uur de kip te marineren.
Sla met het lemmet van een mes op het citroengras of een vleeshamer om alle smaken naar boven te halen.
Snijd het citroengras dan in dunne stukjes.
Verhit een beetje olie in een wok and voeg de sjalotjes, de uien, de knoflook en de gemalen rode Thaise chilipepers en het citroengras toe.
Bak totdat de geur heel aromatisch wordt.
Voeg dan de kip en de marinade toe en bak de kip tot de kleur verandert.
Voeg de overgebleven ingrediënten toe en bak alles tot het door en door heet is en de kip gaar.
Serveer met (gestoomde Jasmijn) rijst.
Dit gerecht kan ook worden gemaakt met garnalen.
Spaghetti Carbonara
Voor 4 personen:
200 g pancetta / spek, in blokjes of plakjes
1 (bos)ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
3 eieren
100 gr parmigiano reggiano (kan ook andere varianten nemen, bv gran padano, als uiterst alternatief geraspte oude kaas) - liefst zelf vers geraspte kaas nemen!
2 eetlepels gehakte peterselie
eventueel 1 eetlepel gehakte bieslook
400 g spaghetti
Peper, uit de molen
Bak de pancetta krokant op laag vuur, in ± 10 minuten. Doe de ui en knoflook erbij en fruit deze in ± 5 minuten gaar. Klop de eieren los in een kom en roer er geraspte kaas, peterselie en eventueel bieslook door. Kook de spaghetti beetgaar in een pan met ruim kokend water en een snuf zout. Kijk voor de kooktijd op de verpakking. Giet de pasta af en doe hem zo snel mogelijk in de hete pan met spek, ui en knoflook en zet het vuur uit. Roer er het kaas / eiermengsel snel door en serveer meteen, zorg dat de pan bij deze stap niet te heet is anders stollen de eieren en dit is niet de bedoeling. Bestrooi met zwarte peper uit de molen. Gebruik het liefst warme borden, bijvoorbeeld even goed afspoelen met heet water en afdrogen of even in de oven zetten op 60 graden.
Tips:
* Als de saus door het stollen van het ei te droog wordt, wat olijfolie toevoegen.
* Het is ook lekker om wat goede olijfolie over de paste te sprenkelen als deze geserveerd wordt.
* Gebruik geen room, dit maakt de saus onnodig zwaar en ongezond! Smeuig maak je de saus met olijfolie
Kook een banaan
Snijd een paar gepelde bananen in grove stukken. Kook ze in versgeperst sinaasappelsap, waaraan je een lepel kerriepoeder en beetje suiker hebt toegevoegd. Haal na vijftien à twintig minuten de bananen uit het sap, giet er nog wat vers sap bij en doe er een eetlepel cacao bij. Sudder en roer. Kan warm of koud worden gegeten. Bijvoorbeeld met vanille-ijs.
Pindasaus
Drupje olijfolie
2 a 3 tenen Knoflook
Melk of water
3 / 4 eetlepels Pindakaas
halve eetlepel Cocoscreme = Santen
scheutje Ketjap naar smaak
Suiker of honing naar smaak
Sambal (bijvoorbeeld badjak) naar smaak
Doe een heel klein drupje olijfolie in een (steel) pannetje, zet het vuur half laag, pers de knoflook hierin uit. Laat het niet te heet worden! Zet anders het vuur zachter. En gelijk roeren tot de knoflook iets bruin is geworden. Doe hierna een laagje water (of melk als je dat lekkerder vind) in de pan, pindakaas erbij even doorroeren, vuur hoog zetten. Vervolgens de overige ingredienten naar smaak erbij en proeven. Niet zout genoeg? Ketjap erbij. Niet pittig genoeg? Sambal erbij. Niet zoet genoeg? Honing of suiker erbij, etc
Falafel
Ongeveer 500 gram gedroogde kikkererwten, eerst een nacht weken, dan 20 minuten koken en uit laten lekken
of
2 blikken kikkererwten (netto 800 gram = uitgelekt circa 500 gram kikkererwten)
5 teentjes knoflook - geperst of fijngehakt
1 grote ui - grof gehakt
1 rood Spaans pepertje - fijn gehakt
1 bos verse peterselie - grof gehakt
1 bos verse koriander - grof gehakt
2 eetlepels korianderpoeder (=ketoembar) - of naar eigen smaak
5 eetlepels komijnpoeder (=djinten) - of naar eigen smaak
circa 5 volle eetlepels tarwebloem (2 + 3)
2 - 3 afgestreken theelepels zout
Tip 1: maak een flinke hoeveelheid en vries kort gefrituurde balletjes in zodat je snel eigengemaakte falafel kunt maken. Direct uit de vriezer in de frituur of oven.
Tip 2: maak ze in de oven als je niet wilt frituren, leg de balletjes op een met olijfolie goed ingevette ovenschool
Erbij voor een complete maaltijd:
Muntsausje (veel yoghurt, beetje mayo, versgehakte munt, schepje suiker, peper en zout) of knoflooksausje (half yoghurt, half mayo, versgehakte of geperste knoflook, schepje suiker, peper en zout), pitabroodjes, zelfgemaakte patat
Als je geen keukenmachine hebt kun je een staafmixer gebruiken, of met veel geduld alles fijnhakken en de kikkererwten goed fijnmaken met een vork of aardappelstamper.
Bij gebruiken van geweekte erwten:
Laat ze uitlekken en voeg later tijdens de bereiding wat water toe als het te droog is om te pureren met de staafmixer of om goeie ballen van te draaien.
Bij gebruik van blikken erwten:
Spoel de kikkererwten in een zeef onder de koude kraan ’schoon’ en laat ze goed uitlekken. Het is belangrijk dat de kikkererwten zo droog mogelijk zijn als aan de bereiding begonnen wordt anders blijft later de puree die voor de falafel gemaakt wordt te dun.
Pel de knoflook en de ui. Snipper de ui grof. Snijd het rode pepertje - zonder de pitjes - fijn. Let op: Wrijf niet in de ogen en was na afloop de handen.
Vul de mengbeker van de keukenmachine met de ui, de knoflook, het Spaanse pepertje en de peterselie.
Laat de keukenmachine een paar keer kort draaien tot de ui fijn gemalen is.
Doe de kikkererwten, het komijnpoeder, het korianderpoeder en 2 volle eetlepels bloem in de mengbeker (de rest van de bloem wordt later gebruikt).
Laat de keukenmachine weer een aantal keer draaien tot de kikkererwten gepureerd en goed gemengd zijn met de rest van de ingrediënten. Duw de massa in de mengbeker zo nodig met een lepel af en toe aan. Het mengsel moet een dikke stevige wat korrelige puree geworden zijn, een lepel die er ingestoken wordt moet rechtop blijven staan. Lukt dat niet meng er dan nog een volle eetlepel bloem door.
Proef en breng de puree op smaak met zout. Tip: Doe dat - als de falafel in broodjes met yoghurt geserveerd wordt - niet te zuinig.
Schep 3 flink volle eetlepels bloem op een bord.
Leg een flinke eetlepel (25 - 30 gram) kikkererwten-puree op het bord met de bloem Tip: Gebruik hiervoor twee eetlepels.
Strooi wat bloem op de klodder kikkererwten-puree op het bord en vorm er - met de handen - een balletje van.
Druk het balletje plat tot het een dik rond koekje geworden is en wentel dat door de bloem (tot het er rondom mee bedekt is).
Maak van de rest van de kikkererwten-puree (op dezelfde manier) ook platte koekjes, leg ze op een bord en zet ze - losjes afgedekt met plasticfolie - tot gebruik in de koelkast (of frituur / bak ze meteen). Je kunt ze ook invriezen en gelijk vanuit de vriezer in de frituurpan gooien als je ze wilt gebruiken.
Frituren:
Frituur de falafel (in een mandje en niet teveel tegelijk) in circa 3 - 5 minuten in olie van 180 graden Celsius goudbruin of bak de falafel in een (koeken) pan in een flinke laag (1 - 2 centimeter) hete olie. Keer de falafel als de onderkant bruin is.
Intussen:
Rooster pitabroodjes in een broodrooster (of bak ze in de oven of een (droge) koekenpan) tot ze warm en licht bruin zijn.
Snijd de pitabroodjes doormidden en maak de helften open. Stop er wat sla en 2 stuks - warme ! - falafel in en schep er een klodder yoghurt / muntsaus / knoflooksaus op.
Tiramisu
Geraspte bittere chocola of cacao, lange vingers, 1 kopje hele sterke koffie, half kopje amaretto of tia maria bijvoorbeeld, 3 hele verse eieren, 3 eetlepels basterdsuiker of poedersuiker of kristalsuiker, 250 gr. Mascarpone
Splits de eieren en klop het eiwit stijf. Meng vervolgens het eigeel met de suiker tot een schuimig geheel en roer de mascarpone erdoor. Daarna samenvoegen en voorzichtig met een lepel door elkaar roeren, zodat het mengsel luchtig blijft. Meng de koffie (eerst laten afkoelen anders verlies je gelijk de alcohol) met de amaretto.
Lange vingers door de koffie-likeurmix halen (niet te lang erin dopen, dan vallen ze uitelkaar), op de bodem van een schaal of bakje leggen. Je kunt 1 grote bak maken of gelijk portiebakjes vullen. Bovenop de laag lange vingers leg je een laag mascarpone/ei mix. Eventueel kun je hierboven op nog een keer een laag gedrenkte lange vingers en mascarpone/ei mix leggen.
Vervolgens dek je de bakjes of schaal af met folie en laat je hem het liefst minimaal 4 uur of beter nog 1 dag opstijven in de koelkast. Tenzij je het niet kunt laten om ze gelijk op te eten, kan wel, ook lekker, maar het kan nog lekkerder! Voor het serveren kun je de geraspte chocola of cacao eroverheen strooien.
Ijs
200 ml slagroom
half kuipje mascarpone
suiker
sap (granaatappelsap)
Sap inkoken, slagroom kloppen met suiker, als het nog net vloeibaar is mascarpone erbij en nog even kloppen. Laag room in een vorm, sap eroverheen gieten, nog een laag room en een beetje gaatjes maken bovenin waar je het sap doorgeen mengt voor het marmer effect. 2 a 3 uur in de vriezen en klaar.
Sesam koekjes
200 gram suiker
4 EL water
100 gram sesam
In een pannetje laten staan op het vuur tot het lichtbruin begint te worden, sesamzaadjes erbij voor een minuutje, uitschenken op een ingevette bakplaat / bakpapier / etc. Uitstrijken en hard laten worden.